Sara Möller

Kontakt: sara.moller91@gmail.com

Lever du i en negativ värld?

Publicerad 2015-03-29 18:13:00 i Inspiration, Vardag,

Häromdagen när jag scrollade igenom facebookflödet såg jag att Janina Nylund, vars blogg jag följer slaviskt, hade delat ett inlägg vid namn "Jävla bloggvärld" i gruppen Finlandssvenska bloggare. Jag läste inlägget och jag tänkte bara "alltså att VA?". Hon skrev om hur trött hon är på bloggvärlden och all negativ energi och dumma kommentarer som flödar vart man än vänder blicken. Jag blev helt chockad, för faktum är att jag inte håller med, alls. Jag upplever vår bloggvärld som väldigt kärleksfull, påriktigt alltså. Men vid närmare eftertanke tror jag det inte är något märkvärdigt över det, för jag är starkt övertygad om att man ser det man väljer att se. 

För er som inte vet så studerar jag mental träning. Jag är ingen expert inom området, men jag lär mig mer och mer hela tiden. Jag har en önskan om att få sprida kunskap vidare och hjälpa andra. Jag har avsiktligt valt att ännu inte skriva så mycket om mina studier här i bloggen, för jag lär mig fortfarande. Men snart vill jag också lära er.

Min utbildning tangerar ju väldigt mycket det här med att "tänka rätt". Jag känner ett starkt behov att att dela med mig av dethär nu, jag märker att människor behöver förstå. Det du fokuserar på, får du mera av. Den energi du sänder ut, får du tillbaka. Oavkortat. Tankens kraft. Alla väljer själv var dom lägger sin energi. Jag kan ju berätta att jag tidigare har varit expert på att dra ner mig själv i en oändligt lång spiral av negativitet. En "Jag-är-bra-bok" blev min räddning ur det (ca ett år sedan). Jag förstår såhär i efterhand att mina tankar på stress, gav mig mer stress. Mina tankar på sjukdom, gav mig sjukdom. Mina tankar på dåligt humör, gav mig dåligt humör. Mina tankar på tidsbrist, gav mig tidsbrist. Mina tankar på negativitet, gav mig.. Ja, ni fattar. Men oavsett hur svår den tiden var just då, så är jag otroligt tacksam* för just den tiden idag, för där och då lärde jag mig att vara stark.

Som TUR är kan man ju göra förändringar. Men hur många av er tror att man blir sjukt vältränad av att ligga hemma på soffan och inte göra någonting överhuvudtaget? Inga. Nehej. Okej, hur många av er tror att man blir lycklig av att tänka negativa tankar? OM ni förväntar er att ni ska leva ett lyckligt och positivt liv trots massa ältande och negativt crap snurrande i huvudet så tror ni *NEWSFLASH*FEL. Det är lika tokigt som att tro att ni ska vinna på lotto fastän ni inte ens är med i dragningen.

Dagligen tänker du omkring 65000 tankar, helt per automatik. Se över hur många procent som är positiva vs negativa. Vad kommer du fram till? Behöver du någon förändring? Nu säger jag inte att det är en enkel dans på rosor att bara *vips* ändra sina tankebanor. Ingenting sker över en natt, vilket våra lärare på utbildnigen inte är sena med att poängtera. Mental träning är INTE en quickfix, det kräver verkligen hårt arbete. Själv har jag tränat aktivt ända sedan september, och jobbar på det fortfarande, och kommer med högsta sannolikhet att jobba på det livet ut. Jag kan skriva under på att det är LÄTT att tänka negativt, vi blir ju i princip upplärda så. Det är så galet lätt att hamna i en negativ spiral. Vi matas konstant med negativitet. Knäpp bara på nyheterna en kväll t.ex. Hur ofta rapporteras det positiva och glada nyheter? Nej, allt är bara tragik, misär, elände och skandaler. Jag tittar aldrig på nyheterna längre. Det är trevligare att tänka positivt och rikta uppmärksamhet till inspirerande ting, människor och energi.

Jag lyssnade på en sådan skön podcast häromdagen. Det var en tjej som sa att hon en dag bara bestämde att från och med den stunden skulle hon alltid tänka positivt. Sen dess har hon levt ett otroligt lyckligt liv och tagit sig väldigt långt trots ung ålder. Det var SÅ skönt att höra. Det är fakta, vi kommer så mycket längre om vi bara lär oss att tänka på ett mer positivt sätt. Positiva tankar föder positiva erfarenheter. "Envar sin egen lyckas smed". Det låter ju bekant, eller hur? Tyvärr är det många som tror att lyckan sitter i yttre omständigheter, och om ni letar där så kommer ni inte att hitta det ni söker. What if I told you.. att lyckan sitter i ditt huvud. Du kan ÖVA dig i att bli/vara lycklig. Din lycka sitter INTE i det perfekta boendet, idealvikten, dagens väder eller drömjobbet. (Däremot kan de agera kryddor.)

Slumpen är ingen tillfällighet. Varje dag växer och formas vår verklighet, och den matas av hur vi lever, det vi tänker och det vi väljer att fokusera på.

* Tacksamhet är nyckel nr 1. VAR TACKSAM, för allt. Jag vet av egen erfarenhet att det är svårt att komma ihåg det ibland, men försök iallafall. Och om du mot förmodan tror att du inte har något att vara tacksam över; var tacksam över att ditt hjärta slår. "Bara" det liksom.

Kommentarer

Postat av: Maria

Publicerad 2015-03-29 19:32:42

Jättebra skrivet! Har haft en riktigt jobbig dag och behövde nog läsa nåt sånthär just nu. Jag fick för en stund sen t.o.m ryta åt mig själv inne i huvudet att DET RÄCKER NU.. :P

Vad ingår i/är annars mental träning? Ingår kognitiv terapi i detta, eller är det här nåt annat?

Svar: Det gläder mig, Maria, att detta kanske hjälpte dig liiite iallafall! :)
Tack för frågan! Jag funderar på att skriva ett separat inlägg för att svara på din fråga om vad mental träning är.
sara91.blogg.se

Postat av: Anonym

Publicerad 2015-03-30 01:06:18

<3 Mami är så glad och stolt ...så fint du skriver...<3


Svar: <3
sara91.blogg.se

Postat av: Charlotta Asplund

Publicerad 2015-03-30 07:15:15

Bra där. Du kan bli Svenskfinlands nya Rhonda Byrne och skriver redan ungefär som en riksdagskandidat som jag stöder pratar. ("Fokusera på det positiva!") Det svåra i kråksången är ju att försöka påverka det som är negativt i världen och ändå ha en positiv inställning, att minnas att le åt den förändring man vill se och inte åt det status quo som gäller.

Svar: Rhonda Byrne är en klok kvinna ;) Jo, du har så rätt, Lotta
sara91.blogg.se

Postat av: hanna

Publicerad 2015-03-30 14:14:39

Det klart att hur vi tänker påverkar oss till stor del.
Men det här "tänk positivt så blir att bra"-självhjälpsgrejen har väl blivit debunkad både en och två gånger. Visst kan det hjälpa somliga men för andra kan det ha en helt annan effekt, att man mår ännu sämre när man inte klarar av att tänka positivt. För vår hjärna funkar ju inte riktigt på det viset att vi bara kan "välja" hur vi ska tänka, vi kan inte välja att sluta vara stressade, känna ångest osv.
Jag kan varmt rekommendera "Lyckofällan" som är typ den vettigaste "självhjälpsboken" jag läst.
ACT är det nya inom psykologin, alltså att man accepterar sina känslor, utan att värdera dem.
T.ex "Jag har ångest nu, det är okej, det får vara så nu". Istället för att försöka mota bort ångesten så låter man den vara, då förlorar den också sin kraft, när man inte värderar den.
Den här metoden används också numera i stress- och ångesthantering inom sjukvården (i Sverige iaf, vet inte hur det är i Finland), och det känns mycket sundare att lära sig acceptera och kunna leva med stress och ångest, för det är helt naturliga känslor, att försöka tvinga bort dem är som att hälla bensin på elden.

Svar: Tack för din kommentar, Hanna! Och tack för boktipset, jag ska absolut läsa boken om jag får möjlighet. Fast nu handlade ju inte det här inlägget om någon "tänk positivt så blir allt bra"-självhjälpsgrej.Som det tydligt framgår i mitt inlägg så krävs det väldigt mycket mental träning för att kunna göra en bestående förändring i tankesättet. Man kan (som du skrev) inte bara välja sättet man tänker. Mental träning är absolut inget vaccin mot stress, ångest och rädslor, men vi kan lära oss att med ett sundare (och enklare) sätt hantera dessa känslolägen istället för att dra ner oss själva ytterligare. Tyvärr råder de allmän okunskap kring ämnet mental träning, folk vet fortfarande inte riktigt vad det innebär, men jag hoppas innerligt att det kommer bli ändring på det inom snar framtid :)
sara91.blogg.se

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Sara heter jag. Jag är 23 år och bosatt i Vasa, Finland. Jag studerar mental träning. Hälsa och välmående är ett stort intresse för mig, och jag vill gärna inspirera andra. I min blogg får ni ta del av inlägg om lite allt möjligt. Här skriver jag vad jag vill!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv